TJUGOÅRIG SNORVALP PÅ VIFT

Vapen i USA

Bilden är hämtad från pixabay.com

 

5923 kilometer från hem, fågel- sträckan. Siffrorna låter skrämmande, men när de översätts till åtta betryggande flygtimmar känns det bättre. Det är obehagligt att lämna hem, familj och Sverige. Allt står för trygghet. Det är obehagligt att lämna det bakom. Men samtidigt finns det inget som går upp mot att se nya platser och uppleva ny kultur.

När jag besöker ett nytt land förbereder jag mig mentalt för en kulturchock. Det har fungerat som förebyggande medicin fram tills tredje gången jag besökte USA. Jag var antagligen för liten första gången och för turistig andra gången för att inse hur annorlunda USA är från Sverige, trots att båda länderna anses som västerländska nationer.

Efter att ha bott två månader på ett amerikanskt college och fått ta del av det amerikanska livet och den amerikanska ungdomen har jag fått större inblick i det tankesätt som föregår inom de förenta staternas gränser.  Allt från hur man kan förneka klimatförändringen till hur man kan trycka i sig snabbmat dag ut och dag in.

Jag hade svårt i början att avgöra om det fanns en gemensam faktor till de bisarra tankesätten. Det jag kom fram till var att, från mitt perspektiv, ett svenskt perspektiv, har de ett väldigt annorlunda konsekvenstänk, eller inget alls.

Det är okej att köra monstertruckar, äta hamburgare varje dag och uttrycka sig lite hur som helst. Mycket tack vare den mentaliteten som kommer med frasen ”it’s a free country”. Visst, friheten är en självklarhet, men det finns en kraftig underton av ansvarslöshet gömd i begreppet. Man betonar friheten samtidigt som man tar avstånd från de konsekvenserna som tillkommer.

Mentaliteten påverkar inte bara vardagliga beslut på individnivå utan också större politiska beslut som berör hela nationen. Ett klockrent exempel på detta är de uttjatade men bisarra vapenlagarna. Den ”average Joe” tycker det är en självklarhet att han ska få köpa och äga vapen. Det kommer ju ligga i ett vapenskåp och endast visas för grabbarna från High School som kommer över en gång om året för att se om de fortfarande kan äta ett kilo fläsk var, i en sittning. Problematiken ligger i att man exkluderar de psykiskt instabila människor som inte tänker använda vapen som penisförlängare.

En helt fruktansvärd skjutning inträffade för bara några dagar sedan i Las Vegas där en ”helt vanlig person”, öppnade eld mot folk på en konsert från ett hotellfönster med semi-automatvapen. Stephen Paddock, den skyldige, hade 23 gevär i hotellrummet och totalt 47 (!!) gevär i sin ägo.

Jag hoppades att de motbjudande scenerna som utspelade sig den 2 oktober 2017 skulle få amerikanska myndigheter att ta tag i vapenlagarna. Istället för att hugga huvudet av ormen väljer man att rikta uppmärksamheten  till den ”slappa” hotellsäkerheten. Självklart är det obehagligt att någon kan gå in med 23 vapen på ett hotell utan att bli stoppad. Men är det inte mer obehagligt att en man som Stephen Paddock kan införskaffa 47 gevär utan att någon lyfter på ögonbrynen. Man reagerade kraftigare på att vapnen kom in i hotellet än det faktum att Paddock hade möjligheten att bemanna 47 likasinnade galningar.

Det som skrämmer mig är att vapenlagarna är så inflätade i den amerikanska kulturen att folk inte ser möjligheten att ändra dem. Att världens mest inflytelserika land har så extremt simpla men ändå extremt komplicerade problem att tackla och att man inte vågar gräva i dem tack vare rädslan av att trampa en vit tobakstuggande it’s-a-free-country-amerikan på tårna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *