TJUGOÅRIG SNORVALP PÅ VIFT

Bangkok från en Tuk Tuk

I det högljudda men smidiga fordonet blåser vi igenom avgaserna och den fuktiga luften. Det är svårt att avgöra om vi har en skicklig eller vårdslös förare. Fascinerande att se hur han tränger sig igenom den tröggående trafiken. Eftersom tuk tuk är högt uppskattat bland tursiter är priset på en tuk tuk högre än priset på en taxi. Men när man är i Thailand måste man passa på.

Plåten på fordonet ser ut som om ”Pantamera” gjort en kampanj och byggt ihop något av inlämnade läskburkar. Det skakar i alla olika delar av mopeden när föraren accelererar och jag är överraskad att den orkar bära oss genom Bangkok.

Utanför svischar de många matstånden, oftast ägda av hårt arbetande familjer, förbi. Maten brukar vara den samma men dofterna är olika beroende på vilken vagn man går till. Det verkar som om familjerna har hemliga sätt att krydda och marinera kycklingen eller fläsket på. En ny matupplevelse varje gång.

De många husen som står längs gatorna representerar Bangkok med sina risiga fasader på ett rättvist sätt. Lite smått skitigt men oerhört charmigt. Den avskalade färgen tillsammans med tidens slitage är de absolut viktigaste byggstenarna i husens karaktäristiska drag.  Framför lägenheterna står träd uppradade. Träd, vars rötter, förstört asfalten som omger dem. Ett praktexempel på hur svårt människan har att kontrollera naturen.

Trots att solen står som högst på himmeln under Thailands varmaste månad är det människor som är ute på gatorna. De vuxna är förmodligen på jobblunch medan de yngre precis har gått på ledigheter för Song Kran, det thailändska nyåret. Poliser står utplacerade vid varje gatuhörn och förbereder för nyårsfirandet.

Solen värmer de spruckna asfaltsvägarna och vi åker genom Bangkok i en rasande fart medan våra bleka kroppar steks mot det varma lädret. Det slår mig att även Tuk Tuks som är gjorda för turistindustrin är designade med thailändska mått och tre svenska ungdomar har svårt att få plats. Jag försöker hålla mig fast på bästa möjliga sätt och hoppas att föraren vet hur han ska ta svängarna.

 

Bilden är hämtad från ”pixabay”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *