TJUGOÅRIG SNORVALP PÅ VIFT

Cát Bá Nationalpark

Efter buss och båt kom vi fram till nationalparken på Cát bá. Värmen var okej men kompenserades av den höga luftfuktigheten vid foten av berget som vi skulle klättra upp för. 340 meter över havet är kanske inte jättehögt men man känner sig oerhört liten när man tittar upp mot toppen.

Enligt guiden skulle det ta 45 minuter att komma till bergstoppen men det kändes som längre. Jag tror inte bara det kändes längre för det var fysiskt ansträngande utan för det var en tur fylld av häpnadsväckande vyer och mycket att ta in. Sånt som inte går att fånga på kamera. Den tjocka, disiga luften tillförde något alldeles eget till upplevelsen.

När stigen började få lutning växte träden tätare och allt kändes på riktigt. Ibland glömmer man bort att man är på andra sidan jordklotet och tanken slog mig att vi nu faktiskt är i Vietnam. Med den tanken kom jag på att ingen av oss hade myggmedel och vi befann oss på myggornas mark, de hade övertag här. Detta innebar att det inte bara var benen som fick kämpa upp för berget utan också armarna som ständigt slog bort potentiella smittbärande myggor.

Efter inte många minuter övergick den sluttande stigen till bergsklättring. Ett äldre par från gruppen av tursiter fick dispanns och gick en snällare väg som inte var lika brant. Resten av oss fick klättra upp för branta sluttningar med stenar och rötter som fotfäste. Spännande.

Trots att två i resesällskapet hade lite oroliga magar lyckades vi alla komma till toppen och se ut över ön. En av de vackraste utsikterna jag någonsin sett. Vietnamesiska berg täckta av vietnamesisk djungel så långt ögat kunde nå. På vissa ytor dominerade en sorts klätterranka som jobbat sig över resten av växterna. Här och där kunde man se en trädkrona penetrera rankmattan och kippa efter luft. Utsikten var helt klart värt två mjölksyrfyllda ben, x antal liter svett och irritationen över myggor och bromsar. Detta var något jag kommer minnas länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *